Dejen
Ingredienser fordej
Vand 200g
Gær 25g
Hvedemel 375g
Surdej 50g
Sukker 20g
Ingredienser slutdej
100g sukker
Smør 120g
Hvedemel 150g
Æg 1 stk
Salt 6g
Kardemomme 9g
Sådan gør du
Bland fordejen og kør i maskine i ca. 5 minutter, lad den hvile i 30 minutter og tilsæt resten af ingredienserne. Kør den yderligere 5-10 minutter. Pak dejen ind i plastik og lad den koldhæve i køleskabet i 12 timer.
Tag dejen ud og del den i 15 lige store dele, 70-75g stykket. Form bollerne runde og stil dem på en bageplade.
Hæv i hæveskab / på hæveprogram i ovnen eller ved at sætte ovnen på 50°C, sætte en bakke med vand ind, slukke ovnen og sætte bollerne ind. Hæv bollerne til tredobbelt størrelse, 1,5-2 timer.
Bag i ovnen ved 220°C i ca. 6 minutter
Fyldet
Vaniljecreme
Ingredienser
Vaniljestang 0,5 stk
Sødmælk 100g
Sukker 20g
Æggeblomme 1 stk
Majsstivelse 10g
Smør 20g
Sådan gør du
Skrab vaniljestangen, og varm alle ingredienser under omrøring, indtil de tykner. Hæld ud på en bakke og lad afkøle.
Ingredienser
Mandelmasse 400g
Vaniljecreme 60g (se ovenfor)
Kardemomme 2g
Bittermandel 1 stk (0,5g)
Vand 50g
Sådan gør du
Bryt mandelmassen i en skål og tilsæt 60g vaniljecreme. Blend kardemomme og bittermandel og tilsæt til mandelmassen. Pisk blandingen med dejkrogen og tilsæt vandet, indtil ønsket konsistens. Fyld i en sprøjtepose.
Saltkaramelliserede mandler
Ingredienser
Marcona mandler 100g
Sukker 50g
Vand 25g
Salt 1g
Sådan gør du
Rist mandlerne i en stegepande, kog en sirup med sukker, salt og vand. Tilsæt mandlerne i siruppen og kog under omrøring, indtil de er karamelliserede. Lad afkøle og hak i mindre stykker.
Færdiggør semlaen
Ingredienser
Fløde 1L
Flormelis (fugtbestandig) 30g
Sådan gør du
Pisk fløden, den skal være ret løs ved brug. Sæt ønsket tyl i en sprøjtepose og fyld med fløden.
Skær låget af semlen og stans låget med en stansring (ikke nødvendigt, men det bliver lidt ekstra fint). Sprøjt fyldet ud over skærefladen på semmelbunden, dyp fylddelen i hakkede mandler og sprøjt fløde ovenpå, læg låget på og drys med flormelis. Hvis du vil lave semlerne i forvejen, kan du bruge fugtfast flormelis.
Held og lykke med Semla – årets opskrift på semler
Tak til
Johan Heibert Gastronomi
Vores andre opskrifter
Semla – årets opskrift på semler
Semla – årets opskrift på semler
Hvilket land kommer semler fra?
Semlens rødder kan spores tilbage til Sverige, hvor denne elskede kage, også kendt som fastelavnsbolle, har en rig historie. Semlen er blevet et symbol for fastelavnssøndag og markerer forårsbegyndelsen i Sverige, selvom dens popularitet har spredt sig til andre nordiske lande.
Hvordan opstod semlen?
Gennem århundrederne har semlen udviklet sig fra en simpel brødbolle serveret i varm mælk til den nuværende version fyldt med mandelmasse og kronet med pisket fløde, en ændring der tog fart i løbet af 1700-tallet. Denne tradition er blevet en integreret del af den svenske madkultur.
Luftige semler
Hemmeligheden bag luftige fastelavnsboller ligger i en veludført hævningsproces. Brug af højkvalitetsgær og at lade dejen hæve i et optimalt miljø bidrager til fastelavnsbollernes luftighed. Det er også vigtigt at håndtere dejen varsomt for at undgå, at den bliver for kompakt.
Verdens bedste fastelavnsboller
De fastelavnsboller, der betragtes som verdens bedste, er dem, der formår at balancere den luftige bolle med rigeligt aromatisk marcipan og flødeskum på toppen. Det er kombinationen af disse elementer, der skaber den ultimative fastelavnsbolle.
Koldhævede fastelavnsboller
For dem, der foretrækker en mere bekvem bageproces, er koldhævede fastelavnsboller et fremragende alternativ. Ved at lade dejen hæve natten over i køleskabet udvikles smagene i dybden, hvilket resulterer i fastelavnsboller med en distinkt og rig karakter.
Marcipan til fastelavnsboller
Marcipanen, fastelavnsbollens hjerte, giver bagværket sin karakteristiske sødme og nøddeagtighed. Selvom traditionel marcipan består af malede mandler og sukker, findes der variationer, der indeholder ekstra smagsgivere som vanilje eller kardemomme for at forhøje oplevelsen.
Fastelavnsbolle
Fastelavnsbollen, mere kendt som semlen, er en central del af den svenske fastelavnsfest. Denne dag ser mange frem til at nyde denne delikatesse, fyldt med fløde og mandelmasse, som et sidste festmåltid inden fasten begynder.
Hedvægg (semla med varm mælk)
Hedvægg er en traditionel svensk specialitet, som består af en semla serveret i en skål med varm mælk. Denne ret, som stammer fra gamle dage, tilbyder en trøstende og mættende oplevelse, hvor den varme mælk gør bollen ekstra blød og saftig. At nyde en hedvægg er for mange en kær tradition, som vækker minder og skaber en følelse af varme og fællesskab i vinterens kolde måneder.