Nordic Kitchen and Pastry

Fastelavnsbolle – årets opskrift på fastelavnsboller

Semla -årets recept på semlor

Fastelavnsbolle – årets opskrift på fastelavnsboller

Det kan godt være, at dette er vores første opskrift på fastelavnsboller, vi offentliggør, hvilken held for dig, at det er den eneste, du behøver 🙂 Vi har lavet en klassisk fastelavnsbolle men med to små innovationer. Den ene er, at dejen er en koldhævet dej med surdej, og den anden er, at vi topper fyldet med saltet karameliseret mandel. Ellers helt klassisk. Her kommer altså årets opskrift på fastelavnsboller. Opskrift til 15 fastelavnsboller

Dejen

Ingredienser fordej

Vand 200g

Gær 25g

Hvedemel 375g

Surdej 50g

Sukker 20g

Ingredienser slutdej

100g sukker

Smør 120g

Hvedemel 150g

Æg 1 stk

Salt 6g

Kardemomme 9g

Sådan gør du

Bland fordejen og kør i maskine i ca. 5 minutter, lad den hvile i 30 minutter og tilsæt resten af ingredienserne. Kør den yderligere 5-10 minutter. Pak dejen ind i plastik og lad den koldhæve i køleskabet i 12 timer.

Tag dejen ud og del den i 15 lige store dele, 70-75g stykket. Form bollerne runde og stil dem på en bageplade.

Hæv i hæveskab / på hæveprogram i ovnen eller ved at sætte ovnen på 50°C, sætte en bakke med vand ind, slukke ovnen og sætte bollerne ind. Hæv bollerne til tredobbelt størrelse, 1,5-2 timer.

Bag i ovnen ved 220°C i ca. 6 minutter

Fyldet

Vaniljecreme

Ingredienser

Vaniljestang 0,5 stk

Sødmælk 100g

Sukker 20g

Æggeblomme 1 stk

Majsstivelse 10g

Smør 20g

Sådan gør du

Skrab vaniljestangen, og varm alle ingredienser under omrøring, indtil de tykner. Hæld ud på en bakke og lad afkøle.

Ingredienser

Mandelmasse 400g

Vaniljecreme 60g (se ovenfor)

Kardemomme 2g

Bittermandel 1 stk (0,5g)

Vand 50g

Sådan gør du

Bryt mandelmassen i en skål og tilsæt 60g vaniljecreme. Blend kardemomme og bittermandel og tilsæt til mandelmassen. Pisk blandingen med dejkrogen og tilsæt vandet, indtil ønsket konsistens. Fyld i en sprøjtepose.

Saltkaramelliserede mandler

Ingredienser

Marcona mandler 100g

Sukker 50g

Vand 25g

Salt 1g

Sådan gør du

Rist mandlerne i en stegepande, kog en sirup med sukker, salt og vand. Tilsæt mandlerne i siruppen og kog under omrøring, indtil de er karamelliserede. Lad afkøle og hak i mindre stykker.

Færdiggør semlaen

Ingredienser

Fløde 1L

Flormelis (fugtbestandig) 30g

Sådan gør du

Pisk fløden, den skal være ret løs ved brug. Sæt ønsket tyl i en sprøjtepose og fyld med fløden.

Skær låget af semlen og stans låget med en stansring (ikke nødvendigt, men det bliver lidt ekstra fint). Sprøjt fyldet ud over skærefladen på semmelbunden, dyp fylddelen i hakkede mandler og sprøjt fløde ovenpå, læg låget på og drys med flormelis. Hvis du vil lave semlerne i forvejen, kan du bruge fugtfast flormelis.

Held og lykke med Semla – årets opskrift på semler

Tak til

Johan Heibert Gastronomi

Vores andre opskrifter

Semla – årets opskrift på semler

Semla – årets opskrift på semler

Hvilket land kommer semler fra?

Semlens rødder kan spores tilbage til Sverige, hvor denne elskede kage, også kendt som fastelavnsbolle, har en rig historie. Semlen er blevet et symbol for fastelavnssøndag og markerer forårsbegyndelsen i Sverige, selvom dens popularitet har spredt sig til andre nordiske lande.

Hvordan opstod semlen?

Gennem århundrederne har semlen udviklet sig fra en simpel brødbolle serveret i varm mælk til den nuværende version fyldt med mandelmasse og kronet med pisket fløde, en ændring der tog fart i løbet af 1700-tallet. Denne tradition er blevet en integreret del af den svenske madkultur.

Luftige semler

Hemmeligheden bag luftige fastelavnsboller ligger i en veludført hævningsproces. Brug af højkvalitetsgær og at lade dejen hæve i et optimalt miljø bidrager til fastelavnsbollernes luftighed. Det er også vigtigt at håndtere dejen varsomt for at undgå, at den bliver for kompakt.

Verdens bedste fastelavnsboller

De fastelavnsboller, der betragtes som verdens bedste, er dem, der formår at balancere den luftige bolle med rigeligt aromatisk marcipan og flødeskum på toppen. Det er kombinationen af disse elementer, der skaber den ultimative fastelavnsbolle.

Koldhævede fastelavnsboller

For dem, der foretrækker en mere bekvem bageproces, er koldhævede fastelavnsboller et fremragende alternativ. Ved at lade dejen hæve natten over i køleskabet udvikles smagene i dybden, hvilket resulterer i fastelavnsboller med en distinkt og rig karakter.

Marcipan til fastelavnsboller

Marcipanen, fastelavnsbollens hjerte, giver bagværket sin karakteristiske sødme og nøddeagtighed. Selvom traditionel marcipan består af malede mandler og sukker, findes der variationer, der indeholder ekstra smagsgivere som vanilje eller kardemomme for at forhøje oplevelsen.

Fastelavnsbolle

Fastelavnsbollen, mere kendt som semlen, er en central del af den svenske fastelavnsfest. Denne dag ser mange frem til at nyde denne delikatesse, fyldt med fløde og mandelmasse, som et sidste festmåltid inden fasten begynder.

Hedvægg (semla med varm mælk)

Hedvægg er en traditionel svensk specialitet, som består af en semla serveret i en skål med varm mælk. Denne ret, som stammer fra gamle dage, tilbyder en trøstende og mættende oplevelse, hvor den varme mælk gør bollen ekstra blød og saftig. At nyde en hedvægg er for mange en kær tradition, som vækker minder og skaber en følelse af varme og fællesskab i vinterens kolde måneder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv
0
    0
    Din indkøbskurv
    Du har ingenting i din indkøbskurvGå tilbage til butikken